Kevät : Huhtikuu

Ensimmäiset karhut saapuvat alueelle yleensä maaliskuun lopulla, viimeistään huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisenä heräävät isot uroskarhut, joiden saapumisaika kojuille riippuu kevään olosuhteista ja siitä, kuinka kaukana kojualueesta karhut ovat talvehtineet. Keväällä karhut ovat talven jälkeen hoikempia ja niiden nahka on löysempi, ikään kuin ”pari numeroa liian iso”.

 

Huhtikuun päiväkohtaisia aikatauluja on mukautettu kuukauteen sopivaksi, koska tällöin karhut voivat tulla aikaisemmin ja näin myös päivänvalon aikaa on enemmän hyödynnettävissä. Kevään olosuhteet voivat vaih-della eri vuosina, kuten lämpötilat, lumen määrä ja sen sulaminen, mutta pääsääntöisesti kevät etenee, ku-ten alempana osioissa kerrotaan. Huhtikuussa kevät etenee vauhdilla ja maisemaa muuttuu nopeasti, varsinkin jos sää on lämmin tai sataa vettä.

Kuun alussa on vielä paljon lunta, mutta kuun lopussa voi olla enää vain vähän. Suuria muutoksi voi tapahtua jo viikossa, kun valo ja lämpö lisääntyvät. Kevään edetessä valoisa aika ja valon määrä lisääntyvät joka päivä useita minuutteja. Lisäksi, lumi heijastaa valoa hyvin, joten kuvaus ei rajoitu vain päivänvalon aikaan vaan kuvausaika on pitempi. Pitempään on mahdollista kuvata täysikuun aikaan, ja kun tällöin taivas on selkeä, on mahdollista kuvata läpi yön.

 

Karhujen lisäksi myös ahmat liikkuvat aktiivisesti kojualueella, ja ahman kuvaaminen on mahdollista vuoden ympäri. Muuttolinnut saapuvat pääsääntöisesti kuun lopussa, mutta joitain lajeja voi alkaa tulla jo huhtikuun puolen välin jälkeen. Teeren soidinaika ajoittuu huhtikuun lopulle, jolloin teeriä voi joskus päästä kuvaamaan lammen jäällä kojujen edessä, myös niiden ääntelyä voi päästä kuulemaan ympäristöstä aamupuolella yötä auringon noustessa.

 

Wild Brown Bear

Kostamustie 5644

88930 Lentiira (Vartius)

   © 2018 Wild Brown Bear Oy

S-posti: myynti()karhunkatselu.fi

 

Puh: 040 5469008

facebook.com/wildbrownbear

Sivukartta

Etusivu

Karhukausi

Kojut

Ahma

Linnut

Nisäkkäät

Maisemat

Karhukeskus

Hinnasto

Info

Huhtikuu

Toukokuu

Kesäkuu-Heinäkuu-Elokuu

Syyskuu

Karhunpennut

Kuvauskojut

Katselukoiut

Lintukoju

Lintulajit Kuhmon alueella

Susi

Tietoa meistä

Varaukset ja tiedustelut

Säännöt ja  info

Saapumisohjeet

Valokuvaajiamme